NUH TUFANI VE AŞURE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

NUH TUFANI VE AŞURE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ERDEM PROJESİ kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgiler Öğretmeni Betül DEMİR Nuh Tufanı'nı simgeleyen bir maket hazırladı.Yüzyıllardır yapılışı süregelen ve bu olayla ilişkilendirilen yiyecek olan aşureyi değıttı.Öğrencilerimiz açısından çok faydalı bir etkinlik oldu.bu olayı maket üzerinde görerek dinlemek konuyu daha iyi anlamalarını sağladı.Aynı zamanda Nuh Tufanı ve aşure arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamlandırdılar.

Nuh Tufanı nedir hatırlayalım

Muharrem ayına girdik, aşure günü yaklaşıyor. Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir. Allah (c.c.) , Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ona yardım etmesi için Cebrail'i (a.s.) kendisine yardımcı gönderir. Hz. Nuh (a.s) emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır.

Sonunda büyük tufan kopar. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Bu sırada büyük gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur.
Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar. İşte o zamanda yapılmış çorbaya bugün 'Aşure' diyoruz. Aşure yüzyıllardan günümüze kadar değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir.

15.10.2021 385

15-10-202115-10-202115-10-202115-10-2021