COVİD-19 SÜRECİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİMİ ETKİLEYEN GÜNCEL SORUNLAR

COVİD-19 SÜRECİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİMİ ETKİLEYEN GÜNCEL SORUNLAR

Okul Psikolojik Danışmanı Salih ASLAN öncülüğünd öğretmenlerimizle "Covid-19 Sürecinde Eğitim Öğretimi Etkileyen Güncel Sorunlar" başlığını değerlendirmek için toplantı yapıldı.  Toplantı neticesinde süreçte yaşanan sorunlar tespit edildi ve süreci sağlıklı yönetebilmek için yapılanlar ve yapılabilecek olanlar istişare edilmiştir.

COVID-19 salgını nedeniyle 2020 yılı  mart ayından sonra öğrenciler  okul ortamından uzak kalmışlardır. Ara  ara bazı  kademelerde okullar açılsa da  kalıcı olamamıştır. Bütün  dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde beklenmedik  bir durum olduğu için ister istemez sorunlar yaşanmıştır. Okullarda eğitime ara verilmesinin hemen ardından  öğrencilerin okul havasından kopmaması için acil olarak uzaktan öğrenme araçları ve imkânları kullanılarak öğrenmenin sürekliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu süreçte okulumuz öğrencileri için eğitim-öğretimi etkileyen sorunları görüşmek üzere  öğretmenlerle toplantı yapıldı. Toplantıda yaşanan sorunlar belirli başlıklar altında toplanarak çözümler üretilmeye çalışıldı.

Koronavirüs(Covid-19) salgını sırasında bir zorunluluk olarak hız kazanan eğitimde dijitalleşme süreci tüm sistemde köklü değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Özellikle öğretmenlerin sahip olması gereken becerilerin değişeceği öngörülmektedir. Bu değişiklikleri mevcut öğretmen eğitimleriyle gerçekleştirmek oldukça güçtür. Eğitimin dijitalleşmesiyle birlikte öğretmen eğitimlerinin de dijital ortamda yapılması hem daha etkili sonuçların alınmasına hem de kaynakların etkili ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Dijital ortamda geliştirilecek öğretmen eğitimlerinin diğer dijital eğitim içeriklerinde olduğu gibi interaktif olması birinci önceliktir. Dinleyicinin eğitime odaklanmasını ve eğitime katılımını sağlayacak şekilde hazırlanmış öğretmen eğitim içerikleri, öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı becerilerin kazandırılması konusunda yararlı olacaktır.

Tespit Edilen Sorunlar:

·            Bazı    öğrencilerin  maddi imkansızlıklar nedeniyle ya da  altyapı yetersizliği nedeniyle canlı derslere katılım sağlayamaması.(%20 )·          Sürekli bilgisayar veya telefon karşısında bulunmanın olumsuz etkilerinin oluşması.

·         Öğrencilerin ders çalışma, kitap okuma gibi konularda takibinin zorlaşması.

·         Derslere devam etmenin isteğe bırakılması nedeniyle katılımı düşürmesi.

·         Ev ortamında öğrencilerin dikkatlerini dağıtacak birçok unsurun bulunması..

·         Öğrenciler psikolojik olarak okuldan uzaklaşması.·          Okula giden  öğrenci sayısının fazla olduğu ailelerde öğrencilerin ders saatlerinin çakışması nedeniyle canlı derslere düzenli devam etmede sıkıntılar yaşanması.

·         Canlı derslerde yalnız anlatma metodu kullanılabildiği için öğrencilerin dikkat ve ilgisini canlı tutmanın, öğrenciyi derste aktif katılımını sağlamanın zor olması.

·         Konu pekiştirme çalışmalarında ödev ve performans çalışmalarında geri dönütlerin zayıf olması.

·         Derse katılımın isteğe bağlı olması  nedeniyle farklı derslerde farklı öğrencilerin olması nedeniyle  devamlılığın önemli olduğu derslerde verimliliğin düşmesi.·         Salgın nedeniyle okulların açılamamasının yanı sıra sınavların da yapılamamış olmasının öğrencilerde okula karşı ilgisizlik ve isteksizliğe  neden olması.

·          Derse katılan öğrencilerin ekran başında geçirdikleri süre dikkate alındığında sürenin fazla olmasının öğrenci psikolojisi ve fiziksel yapısını olumsuz etkilediğinden öğrencilerin zamanla derslere katılımlarını azalması.

·         Yoğun bir çalışma gerektiren derslerin zorluğu öğrencilerin bu derslere olan ilgilerini azaltması.

·          Beden eğitimi, meslek dersleri ( özellikle Kur'an-ı Kerim, Arapça dersleri )gibi uygulama ağırlıklı derslerin öğretmenlerin anlatımını, öğrencilerin anlamasını zorlaştırması.

·         İnternet bağlantısı  koptuğu için veya istenilen zamanda derslere bağlanmada  yaşanan gecikmeler zaten 30 dakika olan derslerin sürekli kesilmesi, gibi yaşanan zaman kaybının öğrencilerin motivasyonunun  olumsuz etkilemesi.

·         Bu sürecin belirsiz olmasının da etkisi ile  öğrencilerin uzaktan eğitimi çok fazla önemsememeleri.

Çözüm Önerileri:

 

·                       Bütün öğrencilere internete erişim sağlayabilecekleri  teknolojik cihazlar temin edilmeli ve  uygun internet paketleri sağlanmalıdır.

·                       Derslere devam (belgelenmiş zorunlu haller dışında) zorunlu hale getirilmelidir.

·                      Öğretmenlere teknoloji kullanımı konusunda eğitimler verilmelidir.

·                       Öğrencilerin sürekli olarak ekran karşısında sürekli durmasının olumsuz etkileri nedeniyle EBA dersleri aralıklı olarak planlanmalıdır.

·                       Sınavlar merkezi olarak  yapılmalıdır.

23.11.2021 408

23-11-202123-11-202123-11-202123-11-202123-11-202123-11-202123-11-202123-11-2021